Resepi pulut sekaya pandan

Resepi pulut sekaya pandan .
Bahagian bawah
500 gm beras pulut floral
Santan cair
Garam secukup rasa
Ratakan pulut dalam loyang 10x10 ..campur santan sekali agak agak tenggelam sikit beras pulut tu....santan tu boh garam la ye .saya letak satu sudu teh setengah..

Bahagian atas
750 ml santan pekat dr sebiji setengah kelapa
4 biji telur
250gm gula pasir
100 gm tpg gandum ..tpg kastard pun blh ..sya guna kastard utk dpt warna hijau kekuningan.
2 sudu besar tpg jagung
Setengah cawan air pandan dr 3 helai daun pandan
Garam secukup rasa ..sya letak 1 sudu teh
Pewarna hijau epal satu sudu teh
Perasa pandan sikit
Suku sudu air kapur

Lapisan pulut tu kukus sampai masak..lbh krg 15minit..biji pulut nmpk kembang sikit...angkat tekan dgn senduk plastik..tekan bg rapat n licin permukaan dia..
Lapisan atas
Pukul telur dgn gula ..masuk air pandan n perasa..masuk tepung kacau sebati.masuk pewarna hijau.masuk santan kacau..tapis n masak atas dapur dgn api perlahan..kacau sampai ada ketulan tpg kt senduk tu..tutup api n tuangkn atas pulut td..kukus sampai masak..
Punutup kukus tu balut dgn aluminium foil..sesekali angkt n lap jgk penutup tu supaya wap tk masuk dlm kuih...
Beras pulut tu rendam dulu 4 ke 5 jam..kuih ni elok bt mlm n mkn pada paginya..lagi sedap..

Pemilik resepi : ‎Saha Rommiza

0 Response to "Resepi pulut sekaya pandan"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel